Grintovec – Zgrešena smer

Pretekli vikend sva se z Matevžem po kar dolgi pavzi zopet zmenila za skupno plezanje. Ker je ARSO že popoldan napovedoval vremensko ujmo, sva v glavah pretehtavala krajše smeri. Sam sem predlagal kaj z Vršiča, Matevž pa je ponudil kot alternativo Zgrešeno smer (V, 170m) v Grintovčevem stebru. Sam itak nisem nikoli bil navdušenec Vršiča med vikendom, tako da se takoj strinjam z njegovim predlogom, in ob 4. zjutraj naslednji dan štartava iz Kranja proti Jezerskemu.

Dostop do pod stene mine v neverjetno soparnem ozračju, in pod steno sva obadva mokra kot polita cucka. Oblaki se podijo vsenaokrog ostenja, in le na vsake toliko vidiva celoten Grintovčev steber. Vstop v smer nama povzroča kar nekaj težav, saj je zajed v tistem delu stene kar precej, vendar locirava pravo. Žreb določi Matevža za prvi raztežaj, in 15 minut kasneje že poslušam kletvice, ko Matevž sproža kamenje in nežno stopa po podrti kamnini v vstopni zajedi/kaminu. “No ja, pa je res še kar podrto”, si mislim, ko iztikam metulje v vlažnem kaminu. Po kakih 40m se težave unesejo, in Matevža zagledam na udobnem, s travo podloženem sidrišču. Sledi moj raztežaj, kjer je sprva treba opraviti sitno prečenje po mokri, od zemlje mastni skali, nato pa zaplezam v res lepo zajedo (leva varianta po skici), ki se izteče nekako na raz stebra.

Matevž potegne celih 60m in z zadnjim metrom doseže sidrišče v originalni smeri po Grintovčevem stebru, tako da mene čaka še zadnji raztežaj po kaminu/zajedi. Skala je precej mokra, toda na srečo je dovolj dobrih oprimkov, da se potegnem navzgor. Sledi skoraj cel raztežaj zajede (lepo!), nakar dosežem navrtano sidrišče v našodranem svetu zgoraj. Matevž je kmalu za mano, in obadva sva mnenja, da ima smer nekaj lepih detajlov, ni pa ravno za prehvalit. K sreči se oblaki dvignejo dovolj, da vidiva sestopno pot po veliki nagruščeni polici, ki naju relativno hitro pripelje nazaj na ferato.

Sestop do Češke koče si skrajšava s spustom po melišču desno od markirane poti, in pri koči si priveževa duši s kofetom in radlerjem. Čaka naju še ležeren sestop v dolino, in kaj kmalu se znajdeva pri planšarskem jezeru v množici turistov…


Galerija slik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja