Hemsedal 2013: Skok v Mureklove

Mato se končno pozdravi, in že večer prej sam precej težim (po študiji vodnička), da bi se naslednji dan podali v impozanten, izredno lep slap po imenu Hydalfossen (WI4+, 180m), ki je baje narejen daleč v marec, saj leži na 1400m nadmorske višine, vendar ga zaznamujeta kaki 2 uri dostopa. Prehoditi je namreč potrebno 3km horizontale nad 1000m nadmorske višine, in ker smo brez krpelj, nas skrbi, da v primeru, da dostop ni zgažen, slapu pač ne bomo dosegli. Povsod na snegu se namreč udira tudi do pasu, če pot ni zgažena, kar sva z Igorjem mukotrpno odkrila dan prej. No, po zgodnjem štartu nas nazadnje od slapu odvrne že cestnina, saj je cesta do začetka dostopa plačljiva, avtomat pa sprejema le kovance, ne pa bankovcev. Tako se obrnemo in ob vožnji nazaj kar s ceste izberemo slap Mureklove (WI4, 180m), ki se nahaja v isti steni kot Vollokula dan poprej.

Problem je, da dostopne gazi ne najdemo, in zato jo uberemo kar navkreber po neki stari gazi, ki sicer pelje v povsem drug slap. Ideja o “prečenju pod steno” do našega slapu se izkaže za precej slabo, saj se sneg kot predvideno udira do pasu, in za dostop do slapu, ki sploh ni daleč od ceste, sigurno porabimo uro, če ne več. Ko prispemo do njega se hitro opasamo, in Matej in Igor napadeta prvi raztežaj; Matej po sveči na levi strani, Igor pa po zavesi na desni. Ravno ko dosežeta sidrišče, sonce doseže slap, in s Karmen se radostno zapodiva v led. Sveča na levi je precej rahitična (beri: tanka), pa tudi Igorjeva zavesa ni ravno debela, vendar je ledu dovolj, da omogoča varno plezarijo. Žal je s koncem prvega raztežaja konec tudi pokončne plezarije. Drugi cug s Karmen napeljeva po lažjem svetu (WI3), in tretji raztežaj poteka le še kakih 15m po ledu, nakar dosežemo drevesa ob slapu.

Kot postane kar navada, spet uredimo abzajl, tokrat nam uspe dva narediti na drevesa, na koncu pa zopet naredimo abalakovo sidrišče v led. Utrujeni in zadovoljni se vrnemo v kočo, kjer nam celo uspe pogledati film, preden popadamo kot ubiti.


Galerija slik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja