Hemsedal 2013: Nova odkritja v Hemsedalu

Ker je Matej še nekoliko bolehen, se odloči, da bo en dan še počival in se zdravil, da bo potem pripravljen na plezarijo do konca tedna, tako da se zjutraj z Igorjem in Karmen odpravimo iz mesteca Fagernes, kjer smo nastanjeni, v 60km oddaljeno dolino Hemsedal, kamor smo pravzaprav prišli plezat, saj dolina slovi po številnih zaledenelih slapovih, fotke pa so obljubljaje divje slapove v gorskem ambientu. Že ko se s planote spustimo proti stičišču dolin Hallingdal in Hemsedal, v daljavi zagledamo precej bolj skalno, gorsko pokrajino, ki se pne nad Hemsedalom, pod neznanim skalnim vršacom pa že na daleč opazimo slap, ki nam bo dal misliti še vse prihodnje dni.

Hydnefossen (WI5, 180m) je velika znamenitost okoliša, eden bolj znanih norveških zaledenelih slapov, referenčen slap z oceno WI5 na Norveškem, in bolj ko se približuješ mestu Hemsedal, bolj ne moreš verjeti, za kako impozanten slap v resnici gre. Vsi “posrani” si ga vseeno zadanemo za cilj do konca tedna :). Hemsedal je sicer največje norveško smučišče, in ko prispemo v mestece, tu vrvi smučarjev, ki posedajo ob avtobusnih postajah, se sončijo v kafičih in šopajo v marketih. Nam uspe najti plezalno trgovino, kjer za 400 kron (cca. 50€) kupimo vodniček za slapove za celotno dolino. Nato pa se odpravimo naprej gledat, kateri od slapov so sploh narejeni. Dolina je ravno tako kot Rjukan polna slapov, lažjih, težjih, tako da je težko ohraniti oči na cesti.

Malo naprej od Hemsedala z Igorjem nad cesto zagledava impozanten, debel in dobro narejen slap. Igor takoj reče: “tole pa mormo zarint”. Karmen slap nekako ne diši, tako da se odpravi nazaj v mesto na kofe, midva pa sva v 20 minutah pod slapom po imenu Vollokula (WI4, 120m). Igor suvereno napelje prvi cug, ki se pne čez gromozansko ledeno zaveso, nakar mene čaka le še ležeren WI3 do vrha. Slap je res lep in škoda le, da je tako kratek. A nič ne de, naplezala sva se dobro, tako da abzajlava na abalake, in prav hitro sva nazaj v dolini ob cesti, kjer naju počaka Karmen. Vsi se strinjamo, da nam ne bo potrebno hoditi v Rjukan, saj Hemsedal ponuja dovolj slapov za teden plezarije. Po vožnji nazaj v Fagernes seveda Mateja takoj zdražimo, tako da podaljšamo nastanitev v kočici do konca tedna.


Galerija slik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja