Obisk Zermatta

Zermatt je morala 200 let nazaj biti siromašna, skromna vas, kjer je množica zagorelih kmetov in kmetic vse dneve preživela ob trdem garanju za vsakdanji kruh v težkih življenjskih razmerah alpskega visokogorja. Od tisočerih podobnih vasic se je razlikovala le v nečem – nahajala se je namreč točno pod Matterhornom, alpskem veljaku, ki je (bojda) celo najbolj slikana gora na svetu. O Matterhornu ne bi zgubljal besed, saj ga poznajo celo vsi, ki nimajo s hribi nič skupnega – bi pa omenil, da je dandanes Zermatt mondeno smučarsko središče, kjer si balkanec kot sva bila midva z Maretom noče privoščiti niti kozarca mleka, saj bi ga že to udarilo po žepu.

Pravzaprav te udari po žepu že transport do Zermatta; v samo mesto se namreč ne moreš pripeljati z avtom, pač pa v dolini parkiraš avto v namenski parkirni hiši, nato pa moraš plačati za železnico, ki te v 20 minutah dostavi v središče tega visokogorskega čudeža. Razgled na Matterhorn pa je, žal, edina svetla točka Zermatta. Če si namreč vsaj malo hribovc, se ti bo že prihod v samo mestece zameril – neskončne trume turistov se namreč gnetejo po nabito polni glavni ulici proti koncu mesteca, od koder se vidi Matterhorn. Obkrožajo te mondene trgovine, kjer se moraš prav potruditi, da najdeš kakšno s hribovsko robo; namesto teh v popotnika skozi vitrine zrejo zlate ure, nakit, spodnje perilo, vse vrste moških in ženskih oblačil ter modni dodatki, in še in še in še. Z Maretom se sprehodiva do konca vasice, kjer sicer res vate zastrmi mrki Matterhorn, vendar je tako daleč in tako out-of-place v množici kričečih turistov, da sploh ne naredi pravega vtisa. Z Maretom se spogledava, skomigneva, in odpraviva nazaj na železnico v dolino.

Resno, Zermatt je bil eno veliko razočaranje. Vsem tistim, ki ste vsaj malo hribovci, rajši priporočam obisk Cervinie, Chamonixja, celo Saas-Feeja, kjer ti morda celo uspe najti kakšno sorodno dušo, ki se vsa umazana in prešvicana s cepini na nahrbtniku sprehaja med turisti in daje videz, kot da ne paše tja. V Zermattu nama z Maretom namreč ni uspelo najti niti ene take osebe…


Galerija slik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja