Tamar, Skriti slap

Navkljub pičli napovedi prejšnji vikend, ko sem napovedal, da se Tamarju iztekajo dnevi, so tekom tedna na Internet kapljale razne objave, da so v Tamarju razmere še. Priznam, slapov sem letos naklepal že pošteno mero, vendar sem prvič v življenju res užival v lednem plezanju, tako da mi ni bilo težko stisniti sms-a Janezu, če bi bil v petek za akcijo. Kmalu dobim nazaj pritrdilen odgovor, in v petek sredi noči (ob 4:30 zjutraj) štartava iz Škofje Loke. Bojiva se namreč, da bodo čez dan visoke temperature naredile ledno plezanje precej bolj nevarno.

Še v soju čelnih svetilk pod slapove prisopihava nekje okrog 7. ure zjutraj, ravno ko se naredi dan. Pogled na termometer pokaže 4 stopinje! Nič, odločiva se, da je še najbolj varen Skriti slap oz. Slap nad votlino (WI3, 90m), in žreb me določi za prvi raztežaj. Pod slapom se kar dobro sliši pršenje vode, vendar se tolaživa, da je led debel. Plezanje je, v duhu letošnje ledne sezone, relativno lahkotno, saj je led dodobra naluknjan od predhodnikov. Kakih 10 metrov pod sidriščem me sicer preseneti horizontalna razpoka, ki se vleče čez cel slap. Ojej, temperature so naredile svoje!

No, če je led držal vso trumo ljudi tekom tedna, bo pa še naju. Janez prav kmalu pripleza do mene, in povede v drugi, položnejši raztežaj, kjer se lepo vidi pod slap. Ker se nama ne da plezati gor po grapi in pešačiti po prečki, narediva dva spusta po vrvi, in že se znajdeva pod slapom. Pri nahrbtnikih nižje doli prav debelo pogledava, saj se je temperatura spustila na 0 stopinj! No, tega pa res še nisem doživel, si mislim, ko v klepetu sestopava nazaj proti Domu v Tamar.

V domu si privoščiva čaj in štrudel, sledi pa glavna nagrada tega dne – uštopati nama namreč uspe člana ekipe v domu, ki se z motornimi sankami ravno odpravlja v Planico po zaloge hrane, in do ušes se nama smeji, ko v sončnem jutru drviva nazaj proti Planici in mahava šolarjem, ki za športni dan topijo kalorije v obliki planinskega pohoda v Tamar. Doma sva bila tako že ob 11. zjutraj. Teli slapovi so po svoje res ena taka frikovska disciplina…


Galerija slik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja