Sappada – slap Diagonal + Tamar

Po res intenzivnem lednem vikendu konec januarja je prišla tista tako osovražena otoplitev, in vsi smo dolgih nosov odsmrkali nazaj v svet služb, počitka in drgnjenja plastike na stenci. En vikend sem tako preživel v relativnem brezdelju, ampak kaj, ko me je še vedno držala pokonci ledena mrzlica, in s skupino soferajnovcev smo skovali drzni načrt, da za 5 dni (v kombinaciji s Prešernovim dnevom) smuknemo pogledat zaledenele slapove v Cogne. Žal dan pred odhodom dobimo informacije, da so se razmere zaradi velike količine novozapadlega snega poslabšale, tako da smo prisiljeni izlet odpovedati.

Sam imam vsega skupaj počasi dovolj (še najbolj ždenja doma…), in hitro dobim na vezo Miha, s katerim se zmeniva za sobotno ledno plezanje. Sappado (Italijansko smučarsko središče z obilico slapov v okolici) sem imel na radarju že nekaj let, pa nikoli ni bilo prave priložnosti, da se jo gre pogledat. Ker so tam baje še razmere, v soboto ob šestih zjutraj v Garmina vtipkava željen cilj in se lotiva popotovanja.

Približno 2 uri 45 minut potrebujeva za vožnjo do Sappade, kjer je vreme podobno kot pri nas (oblačno), mraza pa nobenega (okrog ničle!). Slapov naokrog je sicer kar nekaj, in odločiva se za slap Diagonal, ki je dostopen praktično s ceste, češ, “bova pol šla še kakšnega”. Do slapu pelje zanimiva pot, saj moraš s pomočjo zipline-a prečkati reko. Sam kar nekoliko z užitkom na zajlo vpnem staro Campovo matičarko, ki jo želim zamenjati že nekaj let :). Led je, temperaturam primerno, dodobra navlažen in obljublja odlično pležo, v slapu pa sva sama. Žreb določi Miha za vodstvo, vendar po kakih 15 metrih na navrtanem sidrišču uredi varovanje, saj nima tako veliko kilometrine v ledu.

Sam nato nadaljujem, in po prijetnem plezanju navzgor od sidrišča se zaradi boljšega ledu zopet začnem umikati v levo. Občutek imam, da letos plezam same ledne prečke :). No, sicer je led odličen, le malo sem nevajen vsega dela (naluknjane slovenske klasike prejšnji mesec so me kar malo razvadile, saj si povečini lahko slapove preplezal skoraj v celoti z “zatikanjem”), saj je potrebno čistiti sneg z ledu in dejansko zabijati cepin :). Na vrhu me pričaka na novo navrtano sidrišče – odlično! Po neprijetnem donenju v zadnjih kaskadah na vrhu slapu sem ga kar vesel! Miha počasi in sigurno pripleza do mene, in obadva se strinjava, da slap nima več veliko dni pred seboj. Sicer je občutek mnogo boljši kot v Zajzeri prejšnji mesec, saj je donelo le zadnjih nekaj metrov, vendar so napovedi kar se tiče temperatur zelo slab znak!

Z navrtanega sidrišča urediva spust po vrvi, in skoraj 70m nižje se odpneva z vrvi in odkrijeva, da imava zasledovalce, ki naju čakajo, da pospraviva vrv, preden zaplezajo v slap. Ko pospraviva vrv in se odzipava nazaj do avta, se obadva strinjava, da v taki toploti (v Sappadi je že okrog 4 stopinje) nima več smisla plezati, zato si ogledava še okoliške slapove, ki izgledajo zelo povabljivo, ter greva v (neuspešen) lov za plezalnim vodničkom. Po nekaj klepetih v polomljeni angleščini nazadnje prideva do zaključka, da vodniček ne obstaja, in da so vse informacije o slapovih pač online… Aja, narediva tudi obvezno sliko pred tablo Sappada – za info, kdo je plodn in kdo ne, pa poglejte galerijo.

Ko se znajdeva nazaj v Sloveniji, je ura šele 2. popoldne, zato Mihu predlagam, da se sprehodiva še v Tamar – imel sem namreč sum, da bi znali biti slapovi še narejeni, saj je Tamar res pravi “hladilnik” Julijskih Alp. Izkaže se, da sem imel prav, saj v poplavi turistov že na poti proti Domu v Tamar srečava ledne plezalce, ki nama potrdijo najine sume, da so razmere še. Ko prisopihava pod slapove, zagledava naveze v Centralnem slapu, Skritem slapu ter Desnem slapu. Meni osebno še najbolje zgleda Skriti slap, saj se je v spodnjem delu izognil debeli snežni odeji, ki prekriva ostale slapove in otežuje vzpon :). Ogledava si navezo v Centralnem slapu, nato pa odpujsava nazaj domov.

Žal se bliža taka brutalna otoplitev, da tudi Tamar verjetno ne bo več dovolj mrzel za varno plezanje :(. V Sappado se pa še vrnem, deluje idealna destinacija za podaljšan vikend!


Galerija slik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja