Chamonix 2014: Neuspel poskus Kozmičnega grebena

Za torek je bila vremenska napoved dobra, zato smo se s celotno ekipo zelo hitro strinjali, da takoj poskusimo splezati Cosmique Arete na Aiguille du Midi. Pol metra novozapadlega snega in 4. stopnja (se mi zdi) plazovne nevarnosti nam je dala jasno vedeti, da za kako resno turo, koluar, grapo ipd. pogojev ni, medtem ko smo si bili enotni, da bo grebensko prečenje relativno varno. Zaradi pričakovane gužve na Aiguille du Midi smo tam že pred prvo gondolo, in med prvimi tisti dan izstopimo na s soncem obsijano ploščad Aiguille du Midija.

Po dveh dneh slabega vremena in manjka hribov nam seveda vsem padejo čeljusti do tal, saj kar naenkrat zremo v frišno pobeljene strmine trojice vrhov Mont Blanca, pa Dent du Geanta, Aiguille Verta, Jorassov, Breventa in še in še… zaradi hitrih sprememb v vremenu je pred nami le malo turnih smučarjev, tako da je na izstopu na greben z Aiguille du Midija na sedlo Col du Midi prijetno in ne pretirano obljudeno. Ko se ozremo naokoli, vidimo, da smo edini, ki v rokah ne tovorimo smučk, in pod Aiguille du Midijem nam je hitro jasno zakaj: turne smukače čaka namreč Vallee Blanche s pol metra sanjskega pršiča, in po nekaj zavojih vsi vriskajo kot razigrani otroci. Po drugi strani se mi navežemo v ledeniško navezo in zagazimo v “ceuc”.

Navkljub novemu snegu hitro dosežemo bivak ob koči Cosmique, in ko vidimo deviški sneg, nametan čez živo-oranžen granit, ki je tako znan za pogorje Mont Blanca, se vsem nariše nasmeh na obraz…

… ki kmalu izgine, saj nas že v prvem delu grebena pričaka popolnoma nepredelan sneg. Pri vsakem koraku moramo namreč skopati pol metra “sanjskega” pršiča, da lahko napredujemo navzgor, in izmenjaje gazimo proti prvemu žandarju.  Ko le prispemo do le-tega, mineta že malo manj kot dve uri. Skupinska odločitev je, da v takih razmerah pač ne bomo tiščali naprej, in po izkopanem “toboganu” sestopimo nazaj na vstop. Nekaj je očitno na tem, da celoten Chamonix v takih razmerah pač smuča – za naslednji dan se tako odločimo, da še mi odsmučamo Vallee Blanche!

p.s. Greben smo nato zadnji dan izleta v mnogo boljših razmerah splezali do konca – objava sledi!


Galerija slik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja