Matamata

Če bi moral z eno besedo opisati zahodno polovico S otoka Nove Zelandije, bi to bila: Rohan (se opravičujem tistim, ki niste gledali Gospodarja prstanov – najbolje, če kar preskočite objavo =)). Širne planjave, grički in griči, ter skromne rečice, vse to pa odeto v rumeno travo in pasove temnozelenega gozda. Zdi se, kot da se brezčasno voziš po tej pokrajini in da ji ni konca ne kraja. Žal (za pohodnike) je večino teh travnatih vesin v lasti kmetov, ki tu gojijo ovce, krave, ali pa se gredo celo poljedelstvo.

Nič čudnega torej, da sem se, ko sem zavil v mesto Matamata, počutil kot da bi se znašel na divjem zahodu. Naokrog rumeni griči, pripekajoče sonce (dobro, morda ne tako vroče kot na pravem divjem zahodu), lesena pročelja enonadstropnih hiš, naokrog pa sami “redneckarski” pickupi. Še več pove dejstvo, da poleg supermarketa stoji hardware warehouse, kjer lahko kupiš res karkoli: od motorke, gnojila, lopate pa do kemping stolčkov, hrane in laka za nohte. Tukaj sem se seveda oborožil s hrano, katere cene so v večini primerov zelo primerljive našim.

Seveda se za Matomato nisem odločil zaradi redneckov ali supermarketa – Matamata je zaradi filma Gospodar prstanov čez noč postala eno najbolj obiskanih mest na Novi Zelandiji! Režiser Peter Jackson je v bližini farme družine Alexander našel idealno lokacijo za pravljično mestece Hobbiton – jezero, grički, velikansko drevo in zeleni hribi v ozadju. Lastniki farme so se znašli, poprosili za dovoljenje, da filmsko sceno obdržijo, in verjemite mi, ko rečem, da ima celotna skupnost veliko od tega. Vsak dan jih obišče 500-1000 navdušencev, vstopnina pa je zajetnih 75$. Seveda je meni, tako kot vsem drugim obiskovalcem, ni bilo žal – to pač vzameš v zakup, če greš na Novo Zelandijo :).

Tura po Hobbitonu traja 2 uri in jo res priporočam tudi tistim, ki niste ljubitelji Tolkiena, saj je podanih kar nekaj zanimivih informacij (predvsem o pikolovskosti režiserja), zelena Šajerska je res avtentična, če pa tudi to ni dovolj, pa pade doma varjeno pivo v Zelenem zmaju na zelo plodna tla!

Sledi popotovanje na jug in prvi treking…


Galerija slik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja