Slapovi Glenashdale, destilarna & grad Lochranza

Za nedeljo je vremenska napoved bila pač tipično škotska – kaj pa drugega kot cel dan dežja! S Špelo sva tako prisiljena črtati bolj visoko-leteče načrte in poiskati tolažbo drugje, hehe. Ker je zjutraj napovedano še suho vreme, zgodaj, pred zajtrkom, vstaneva, ter se odpraviva do bližnjih slapov Glenashdale. Krožna pot naju popelje skozi tipični lokalni gozd, mimo ostankov keltske naselbine, dokler nazadnje le ne ugledava slapov. Nekako sva pričakovala bore malo, in preseneti naju višina in mogočnost slapov! Krožna pot naju popelje povsem mimo dereče vode, ter ob potoku nazaj do izliva v morje, kjer se vrneva nazaj v vas in hlastno naskočiva “težko prigarani” zajtrk.

Nato predlagam obisk destilarne – vedno, ko sem bil na Škotskem, sem si želel pokukati v eno, pa je stvar vedno nekako šla mimo, malo pa sem računal tudi na to, da bo Špelo žganjekuha (je biologinja) vsaj malo strokovno zanimala :). Isle of Arran Distillery se nahaja na severu otoka in je stara dobrih 15 let, kar jo umesti med najmlajše škotske destilarne. Navkljub temu dejstvu so poželi že nekaj prestižnih nagrad. Destilarna se nahaja ob kraju Lochranza, kamor se v rahlem pršenju pripeljeva z avtobusom. V destilarni pridelujejo single malt viski, med najbolj pomembne dejavnike pa izpostavljajo čisto vodno zajetje višje v hribovju, od koder črpajo vodo za njihov viski. Tekom ture poskusiva tudi njihov viski ter viskijev liker, ki gre Špeli mnogo bolj po grlu kot čistak :).

Ker imava še lep dan dneva, se sprehodiva še do bližnjega gradu Lochranza. Sivo, deževno vreme ima sicer v regiji svoj čar – za razliko od našega dežja tukaj zelo redko naliva, pač pa je mnogo bolj običajno, da cel dan po malo prši. Če si bolj melanholičen po duši, ti more biti pravzaprav zelo všeč :).


Galerija slik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja