Slapovi Glenashdale, destilarna & grad Lochranza

Za nedeljo je vremenska napoved bila pač tipično škotska – kaj pa drugega kot cel dan dežja! S Špelo sva tako prisiljena črtati bolj visoko-leteče načrte in poiskati tolažbo drugje, hehe. Ker je zjutraj napovedano še suho vreme, zgodaj, pred zajtrkom, vstaneva, ter se odpraviva do bližnjih slapov Glenashdale. Krožna pot naju popelje skozi tipični lokalni gozd, mimo ostankov keltske naselbine, dokler nazadnje le ne ugledava slapov. Nekako sva pričakovala bore malo, in preseneti naju višina in mogočnost slapov! Krožna pot naju popelje povsem mimo dereče vode, ter ob potoku nazaj do izliva v morje, kjer se vrneva nazaj v vas in hlastno naskočiva “težko prigarani” zajtrk.

IMG_6506.jpg IMG_6524.jpg IMG_6529.jpg IMG_6534.jpg IMG_6535.jpg IMG_6538.jpg

Nato predlagam obisk destilarne – vedno, ko sem bil na Škotskem, sem si želel pokukati v eno, pa je stvar vedno nekako šla mimo, malo pa sem računal tudi na to, da bo Špelo žganjekuha (je biologinja) vsaj malo strokovno zanimala :). Isle of Arran Distillery se nahaja na severu otoka in je stara dobrih 15 let, kar jo umesti med najmlajše škotske destilarne. Navkljub temu dejstvu so poželi že nekaj prestižnih nagrad. Destilarna se nahaja ob kraju Lochranza, kamor se v rahlem pršenju pripeljeva z avtobusom. V destilarni pridelujejo single malt viski, med najbolj pomembne dejavnike pa izpostavljajo čisto vodno zajetje višje v hribovju, od koder črpajo vodo za njihov viski. Tekom ture poskusiva tudi njihov viski ter viskijev liker, ki gre Špeli mnogo bolj po grlu kot čistak :).

IMG_6539.jpg IMG_6547.jpg IMG_6549.jpg IMG_6553.jpg IMG_6560.jpg IMG_6563.jpg

Ker imava še lep dan dneva, se sprehodiva še do bližnjega gradu Lochranza. Sivo, deževno vreme ima sicer v regiji svoj čar – za razliko od našega dežja tukaj zelo redko naliva, pač pa je mnogo bolj običajno, da cel dan po malo prši. Če si bolj melanholičen po duši, ti more biti pravzaprav zelo všeč :).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja