Tapeta v južni steni Prisojnika

Z Mojco sva se že celo poletje usklajevala, da bi šla kdaj plezat v hribe, toda očitno sva obadva tako zasedena, da se nama je uspelo uskladiti šele oktobra… Ker sem bil sam kar dobro zdelan od obiska Novega vrha prejšnji dan, sem si za nedeljo zaželel nekaj bolj ležernega. Tapeta (V+/IV, 250m) v južni steni Prisojnika je ustrezala vsem željenim atributom, in v družbi Matjaža in Eve smo v nedeljo skupaj krenili na pot proti Vršiču.

Na srečo smo že tako pozno v letu, da na vrhu sedla Vršič navkljub pozni uri prihoda ni več trume avtomobilov, in kot kaže smo prvi v dnevu, ki zakorakamo proti južnim pobočjem Prisojnika. Dostop do pod stene mine v vzdušju prijetnega debatnega krožka, in nekje na sredini grebenske poti, ko se pot vzpenja po travah, naletimo na možica, ki označuje odcep v desno. Stena, kjer se vije smer Tapeta, je vidna že od daleč, toda potrebujemo še kar kakih 20 minut (ter prečenje snežišča), da dosežemo vznožje, kjer Eva hitro opazi svedrovec, ki naznanja začetek smeri.

Po malici je čas za plezanje! Midva z Mojco sva v prvi skupini, Matjaž in Eva pa v drugi. Že v prvih dveh raztežajih mi postane kristalno jasno, da je to še ena tistih smeri, ki išče težave v svetu, kjer jih ni. Nekoliko nerodno so svedrovci zavrtani ravno v težavnem svetu, in po svoje mi je žal, da nimam kakšnega metulja več, da bi ga pustil za seboj za drugo navezo Eve in Matjaža. Tekom plezanja se tako nekako zedinimo, da se Eva naveže na drugi del moje dvojne vrvi, in v takem “vlakcu” nato splezamo še zadnja, najtežja raztežaja, ki pa sta za razliko od predhodnikov v smeri res zgledno navrtana.

Smer se nikomur ni zdela presežek, je bila pa točno to, kar smo iskali: uživaško, ne-travmatično plezanje v južni steni z dobrimi razgledi na dolino Soče. Na vrhu smeri odkrijemo, da se oblaki še bolj neprijetno podijo naokrog – Jalovec in Mangart so zagrnili že kako uro nazaj – tako da se nič kaj ne obiramo, in hitro začnemo s sestopom po grebenski poti nazaj proti Vršiču.

Da zaključim: Mojca se je pri pleži odlično obnesla in še kdaj bova šla skupaj plezat =).


Galerija slik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja