Centralni slap v Tamarju

Centralni slap (WI4, 120m) v Tamarju sem nazadnje plezal tistega daljnega leta 2011. Šlo je za moj prvi ledni slap, in še danes se spominjam, kako nesramno me je v zavesi v prvem raztežaju navilo. Od takrat sem Centralnega vedno nekako izpustil iz Tamarskega repertoarja, čeprav sem pozimi v Tamarju bil še velikokrat. Počasi je vseeno v meni tlela želja, da grem še enkrat pogledati, kakšen je ta slap po vseh teh letih.

Z Janezom sva se za obisk Tamarja odločila kar med tednom. Obetana otoplitev in deževje sva hotela prehiteti, in splezati vsaj še en slap, preden se razmere (upejmo, da samo začasno) poslabšajo. In res, Tamar naju je uslišal! V Planici pod skakalnicami naju namreč zgodaj zjutraj pričaka arktičnih -9 stopinj, in po petih minutah hoje se obema nasmiha, saj takega škripanja pod gojzarji letos še ni bilo slišati. V Tamarju je res prava zimska pravljica. Tudi snega je ogromno, kar na lastni koži občutiva, ko zagaziva na pot od Doma v Tamarju proti slapovom. Debelina snežne odeje se stopnjuje vse do pod vstopa v Centralni slap, kjer je snega ponekod do in preko pasu!

V slapu imava tako dodaten izziv: čiščenje snega na vseh bolj položnih delih naju zaposli nekoliko bolj kot ponavadi, hkrati pa mraz poskrbi, da naju v roke kar zebe. Navkljub temu neizmerno uživava, saj je vse naokrog tista zima, ki smo jo čakali celo leto, pa je še ni bilo. Sam dodatno uživam, ker imam nove dereze, in res ne morem verjeti, da je lahko taka razlika, če so prednji zobje na frišno nabrušeni. S starimi derezami sem namreč moral večkrat brcati in brcati, da sem lahko stopil na nogo, in nikoli res nisem imel občutka, da bi zares zaupal nogam.

Ko zaplezava v drugi raztežaj, se pod slapom znajde še nekaj drugih navez. Po drugem raztežaju, ki mi bo najbolj v spominu ostal po tem, da sem na štant dobil enormne količine snega (ja, nisem najbolje izbral lege sidrišča…), se z Janezom strinjava, da po slapu sestopiva z abalaki, saj se nobenemu od naju ne zdi vabljivo gaženje po sestopni poti nazaj pod slap. Tako sva po dveh abzajlih nazaj pod slapom, in po ekspresnem sestopu sva nazaj doma v prijetnem času kosila. Ja, Centralni slap je res lep…


Galerija slik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja