Švicanje v Novem vrhu

Na lepo, toplo nedeljo sva se z Maticem odpravila na otvoritev skalne sezone v “alpski plezalni vrtec” selških/idrijskih/cerkljanskih/primorskih plezalcev, Novi vrh nad Baško grapo. Matic je izrazil željo, da spozna to primorsko lepotico od sten, mene pa ni bilo treba veliko prepričevati. Pa sva šla! (no, v resnici sem jaz malo scagal, saj sem originalno planiral, da bi šla v Rušico, pa sem se ustrašil snega nad/pod steno)

Vedno, ko sem v teh koncih, sem očaran nad Baško grapo in njeno okolico. Čeprav je v ozki dolini utesnjeno in celo nekoliko klavstrofobično, bližina stare avstro-ogrske železnice daje okolišu nek zgodovinski pečat. Tudi rečica Bača vabi s prelepimi kraji za počitek in namakanje nog. Vedno si takole rečem, da poleti pridem v te kraje na kopanje in ohladitev. Ko se vzpneva proti vasici Rut, pa – ulala – ozek kanjon, divja Koritnica, strme brežine, iz katerih dere voda… Ja, Baška grapa je eden izmed številnih skritih draguljev naše dežele, ki ga ne najdeš v turističnih brošurah.

Nad vasico Rut se začneva vzpenjati proti južni steni Novega vrha, in po petih minutah nama je jasno, da bo dan vroč. Že na dostopu se pošteno “našvicava” – v edino olajšanje je, da je v dostopni grapi še nekaj snega, ki naju vsaj začasno pohladi.

Pod steno se odločiva za klasiko, Zajedo pojoče travice (IV+ A1 (PP VI-), 100 m). Smer je (še vedno) lepotica, le na vrhu naju že po skromnih 100 metrih plezanja nekoliko bolijo prsti na nogah. Res je vroče!

Po spustu po vrvi se za drugo smer odločiva za kombinacijo smeri Olimpijska / Bela greda / Melitina smer (skupna ocena bi bila pomojem nekje V/IV). Vstopiva po plošči Olimpijske, nato slediva Beli gredi v desno, nato pa izplezava ven po Melitini smeri. To varianto splezava v treh raztežajih, nama je bila všeč!

Po Melitini smeri splezava povsem do vrha, nato pa opraviva spust po vrvi na drugo, senčno stran, v grapo, kjer naju pričaka hlad. Sprva sva vesela, da sva se skrila brutalnemu soncu, no, po vleki in zlaganju vrvi pa naju že kar neprijetno zebe, tako da hitro oddirkava nazaj do vznožja stene, nazaj na sonce.

Fletno je bilo, analizo ture pa sva tudi opravila v lepi kafani s krasnimi razgledi nekje med Podbrdom in Petrovim Brdom.


Galerija slik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja