Kranjska poč – Nad Šitom Glava

Z Maticem sva v soboto imela plan otvoriti snežno-kombinirano sezono plezanja v naših hribih. Željna (pre)potrebnega spanca in zmotivirana s strani kičastih internetnih objav o fenomenalnih razmerah sva se hitro odločila, da bo Vršič pravilna destinacija. Nekaj čez 8. uro zjutraj se tako znajdeva na parkirišču na Vršiču, kjer sledi selekcija opreme za na turo. Pogled naokrog razodene, da so snežne razmere na nadmorski višini Vršiča fenomenalne – snega ni! No, vseeno upava, da bo v severni steni NŠG in Male Mojstrovke situacija drugačna, in namesto, da bi vzela plezalke, se odločiva za polno kombinirano opremo.

Ko prisopihava na Vratca, v naju zastrmi severna stena NŠG, ki je suha kot poper. No, sem in tja se v jutru svetlika kaka flika snega, povečini pa je stanje bolj podobno pomladi kot začetku decembra. Cepini bi nama še najbolj prav prišli za snežišče pod vstopom v smer, hehe :).

Odločena, da smeri ne dodava novih 322 belih prask, cepine in dereze pustiva v nahrbtniku, in po žrebu se Matic radostno zapodi v prvi raztežaj. Sam mu nekoliko manj radostno sledim, saj mi ob varovanju v rokah dodobra zanohta. Plezanje v trdih zimskih čevljih nama je sprva nekoliko nerodno, kaj kmalu pa obadva stopava v plato in haklava petke (ne, sej ne) kot ta večja profija.

Ker obadva prvič plezava omenjeno smer, sva presenečena nad številčnoštjo sidrišč v njej. Zdi se, kot da poleti na vsakih 5-10 metrov narod štanta, saj je smer pogosto polna navez. Decembra teh dilem na srečo ni, in vlečeva kolikor toliko polne raztežaje. Še najbolj naju zaposli kamin v srednjem delu smeri, kjer se nama uspe s širokimi zimskimi rukzaki pošteno zatakniti (in – na srečo – tudi uspešno iztakniti). Nasmejanih obrazov doseževa rob stene, kjer naju obsije sonce, in po še enem daljšem raztežaju se znajdeva na vrhu NŠG.

Na posušeni travi si privoščiva tipično hribovsko pojedino – Haribo bonbone, frutabelo in XXL sendvič iz Petrola. Da ni vse skupaj preveč kičasto, poskrbijo oblaki in veter, se pa namesto tega zamotiva s podrobno študijo stanja slapov pod Prisojnikom. Final verdict? Manjka jim še nekaj tednov mraza…

Z Maticom Jezerškom sva 3.12. plezala Kranjsko poč (IV/III-IV, 250m).


Galerija slik

1 komentar

  1. Pingback: Severni raz Male Mojstrovke v zimskih razmerah - zluftan.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja