Zimska smer v Mangartu

Že ob prejšnjem obisku Mangarta sva z Evo strmela v pobeljen žleb med Slovensko in Italijansko potjo, ter se spraševala, če je zadeva narejena. Fast-forward en teden kasneje, in že je čas za tradicionalno ferajnovsko žurko na Ratitovcu. Ker se zadeva začne že v pozno-popoldanskih urah, sredi tedna pogumno pokličem Jaka, če je za kako hitro akcijo. Mangart se zdi idealna izbira, saj je tura (z izjemo daljše vožnje) relativno kratka.

Tako že sredi noči štartava v Škofji Loki, in prav kmalu v jutranji svetlobi parkirava mojega srebrnega lepotca pred zadnjim tunelom na Mangartski cesti. Na sedlu je še vedno tako lepo, kot je bilo ob prejšnjem obisku. Na mestu, kjer se začne sneg, srečava celo skupino znanih obrazov, in hitro se izkaže, da ima društvo Cempin enake cilje kot midva. Skupaj s parimi Cempinovci se zapodimo naprej, in kmalu se nam narišejo nasmehi na obraze. Celotno grapo pikamo po trdem škripavcu. Da ne bi bilo plezanje preveč enostavno, grapo preseka nekaj strmih snežno/skalnih skokov, ki nas dodatno zaposlijo, vendar so v trenutnih razmerah lahki, saj te na vrhu vsakega čaka trd sneg.

No, pred zadnjim skalnim skokom imamo na voljo 2 varianti: iti direktno navzgor, ali obiti skok po desni. Skupno se odločimo za direktno linijo, ki postreže s sicer kar delikatnim plezanjem, saj je snega precej malo (verjetno ne več za veliko navez, če ga vsaka malo stolče…). Na vrhu nas pričaka še manjše snežišče, ter ovinek v levo, in kar iznenada splezamo na vršni greben Mangarta, pičlih 10m pod vrhom. Iz sence v sonce!

Ker smo relativno zgodnji, je na vrhu še brezvetrje, in ob uživanju v fenomenalnih razgledih pomalicamo ter si privoščimo čaj. Vmes sam poklepetam z dvema Italijanoma, s katerima si izmenjam kontakte za hribovske vodničke. Sestop po italijanski smeri mine brez posebnosti, je pa pot mnogo bolj zgažena, kot je bila ob mojem prejšnjem obisku. Najvažneje – z Jakom sva dovolj zgodnja, da ujameva še rundo pira pri Firerju na poti nazaj. Nato pa domov, nekej pojest, ter na Ratitovec na žurko. Mislim, da ni potrebno omenjati, da je bilo drugi dan pravilo ležerno je moderno.


Galerija slik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja