Smer Čufer-Fon v Novem vrhu

Zaradi relativno nestabilne napovedi sva se z Evo odločila, da greva obiskato relativno malo znano steno Novega vrha nad Baško grapo. Z Evo in Matevžem smo v steni plezali že 3 leta nazaj, in vsem je ostala v dobrem spominu: taka izredno strma, kompaktna in dobro razčlenjena stena, katere glavna značilnost so odlične zajede in pokline.

Vožnja preko vseh ovinkov Baške grape se kar vleče, in 1 uro potrebujeva, da se pripeljeva iz Železnikov pa do konca gozdne ceste nad vasjo Rut. Vas Rut je idilična oazica nad strmo, temačno Baško grapo, ki ima že pridih primorske. Dostop do pod stene traja kar dobro uro (čeprav Mihelič govori o pol ure, se pošteno moti!) in sledi komaj opazni stezici po res čudovitem gozdu, le na koncu se pot prevesi v grapi, ki se konča pod steno.

Eva je v tem (po)koronskem času že odlično uplezana, jaz pa žal ne, zato predlagam, da greva splezat nekakšno najbolj klasično smer v steni, Čufer-Fon (V A1 (PP VI+/V+), 120 m). Smer poteka prve dva raztežaja po nekakšni travnati grapi, ki navkljub nedolžnemu videzu postreže z nekaj povsem poštenimi plezalskimi gibi. Tudi po “podrtosti” sta tedva raztežaja kar v nekih standardnih okvirjih naših hribov.

No, zadnji raztežaj Eva potegne v levo v nekakšno zajedo, ki ponuja krasno plezanje, takšno, kot ga imava v spominu iz prejšnjega obiska območja. Na vrhu stene nekaj časa iščeva sidrišče za spust po vrvi, in ko mi ga uspe najti, se odločiva, da v sveder in en klin poveževa še dodaten klin in v vse skupaj dodava nov prusik. Tudi na drugem sidrišču za spust dodava nov, svoj prusik. Generalno so sidrišča za spust v Novem vrhu kar slabo vzdrževana, in polna nekih starih gurten in prusikov. Žal sva nož pozabila pod steno, tako da ne moreva porezati starih gurten/prusikov in jih odnesti v dolino, tako da prosiva, če naslednji plezalec opravi to delo :-). Novi prusiki pa bi morali zdaj držati vsaj kakšno sezono.

Pod steno malo pomalicava, nato pa se zapodiva še v super-klasiko območja, Zajedo pojoče travice, ki nama je obema ostala v res lepem spominu. Žal se po prvem raztežaju vreme toliko sfiži, da začnejo padati kapljice, nebo pa je tako ali tako vsenaokrog črno (nad Železniki, Idrijo, proti primorski povsod dežuje). Zato se nekako smelo odločiva, da sestopiva nazaj do avta.

Novi Vrh je krasna stena v res lepem ambientu, in mislim da je odlična alternativa Koglu/Rušici v pomladanskih/jesenskih dneh. Je pa res, da je odročna, saj je relativno daleč že nam iz Škofje Loke, kaj šele ljudem iz drugih koncev Slovenije…


Galerija slik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja